Expositie Van Koninklijke Huize

Indirecte aanleiding hiertoe is de restauratie - niet lang geleden - van de fraaiste koninklijke koets die we kennen, namelijk de zogenaamde "Glazen Koets" uit 1826. Weliswaar behoort dit rijtuig toe aan het Nederlandse Koninklijk Staldepartement, maar het oudste koninklijke rijtuig in Nederland, een mooie coupé uit circa 1815 bevindt zich in het Nationaal Rijtuigmuseum en maakt onderdeel uit de de kleine overzichtstentoonstelling, evenals de Barouche van kroonprins Willem. Uit Belgie zien we o.a. de Statielandauer van het Belgisch Koninklijke hof en uit Duitsland o.a. koninklijke rijtuigen van Wilhelm ll, volledig aangespannen met het originele verzilverde tuig.
De gehele collectie van het museum geeft een fraai overzicht van welke wagens er in Nederland in de 19e eeuw gebruikt werden voor personenvervoer,  een kleurrijke mengeling van karren, wagens, koetsen en andere rijtuigen. De collectie geeft inzicht in de manier waarop boeren, burgers, ambtenarij en adel zich verplaatsten en reisden, met nu dus een thema tentoonstelling van Koninklijke huize. Naast de rijtuigen zijn er vitrines met koninklijke attributen en informatie over de geēxposeerde rijtuigen.

Openingstijden:
In de maand maart van vrijdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Van april t/m mei  van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Entree:
Volwassenen                        € 6,00