Open Depotdag

Rijtuigmuseum opent deuren van Nationaal Rijtuigdepot

Op zondag 25 november houdt het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek voor de zesde keer de zeer succesvolle ‘Open Depotdagen’. Bezoekers krijgen toegang tot ruimtes die anders gesloten zijn voor het publiek, er zijn demonstraties en er is werk in uitvoering te zien.
De Open Depotdagen bieden een kijkje in de schatkamer van het museum en een blik op de bedrijfsvoering achter de schermen!

Het museum geeft al sinds enkele jaren rondleidingen in het depot. De bezoeker krijgt dan uitleg en informatie gedurende een rondgang van een half uur en ziet slechts een beperkt deel van het depot.

‘Nu het museum in de winter beperkt open is, is het een prachtig idee om het hele depot open te stellen zodat we de bezoekers alle tijd kunnen gunnen om rond te kijken.’

Die tijd kan goed besteed worden want medewerkers van de afdeling collectie en restauratie zijn aanwezig om uitleg te geven over bijvoorbeeld het APK-station voor koetsen, de tuigenkamer, de restauratie van bekleding, de registratie van objecten en de koetsenvriezer. Ook is er een selectie van kleding, gereedschappen en miniaturen te bewonderen en geven gidsen van het museum uitleg over de omvangrijke collectie rijtuigen.
De bovenverdieping met onder andere de unieke arrensleden is voor het eerst onder begeleiding ook toegankelijk en in de bibliotheek zijn de medewerkers van harte bereid het publiek te informeren over de uitgebreide collectie boeken en archiefstukken. In de Borg is er na het zien van zoveel moois de gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers nog even na te praten.

Ambachtenatelier
Leerlingen werken onder begeleiding met hout, metaal, machines, spuit en kwast en worden zo geschoold tot vakbekwame mensen. Het ambachtenatelier stelt haar deuren tijdens deze dagen ook open voor het publiek.

Openingstijden
De Open Depotdag is op zondag 25 november 2018 geopend van 13.00-17.00 uur. De entree bedraagt € 6,00
donateurs, vrienden en kinderen t/m 12 jaar hebben gratis entree.