De schat van André, vrijwilliger gids en tuigenkamer bij Museum Nienoord
Elke week staat er een schat centraal uit de collectie van Museum Nienoord. Deze week vertelt onze vrijwilliger André over zijn favoriet. André helpt in Museum Nienoord met het oppoetsen van de tuigen en geeft rondleidingen als gids. Zijn schat is iets waar Museum Nienoord om bekend staat, namelijk een rijtuig!
Tijdens een wandeling door het depot kwam ik een recente aanwinst tegen met daarbij de volgende informatie: ‘Dit is een Hollandse Tilbury, vervaardigd door de Noord-Hollandse rijtuigmaker Jac. Met, die vestigingen had in Heerhugowaard en Alkmaar.’ Deze Hollandse Tilbury is in de zomer van 2021 aan Museum Nienoord geschonken door de fam. Aardenburg uit Hoorn.
Hier in het noorden is de Friese tilbury bekender. Deze staan bekend om hun snijwerk en versieringen. Ook kennen we hier de Groningse, Drentse tilbury’s en dus ook Hollandse tilbury’s. De naam “tilbury” is afkomstig van de Engelse maker van het oorspronkelijke prototype in de jaren dertig van de negentiende eeuw. Het was een degelijk en populair rijtuig, voor zowel herenboer als dorpsdokter.
Op 19 april 1806 kocht grootvader Jacob Met een huis met erf aan de Middenweg in de polder Heerhugowaard, waar een smederij en wagenmakerij waren gevestigd. Alkmaar telde twee rijtuigfabrieken: van Jacob Met en Jan Asjes. Aan het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw produceerde zij ettelijke honderden Tilbury’s, lijk- en tentwagens, driewielkarren en natuurlijk kaaswagens.
Ikzelf heb achttien jaar in Alkmaar gewoond en de firma Met (zonder Jac.) is mij bekend. Niet als rijtuigbouwer, maar als autodealer van de merken Opel, Chevrolet en Buick. Bij mij was niet bekend dat deze firma voorheen rijtuigen maakte. De Hollandse Tilbury is daarom een echte schat en heeft voor mij nieuwe deuren geopend naar de interessante geschiedenis van Alkmaar.
De foto is gemaakt door Gert van der Velde.