Kunstenaar en ruimtelijk vormgever Maria Koijck uit Groningen is initiatiefneemster van het Museum voor zinloos Afval. Zij introduceert dit initiatief tijdens Kunst op Nienoord op zaterdag 10 en zondag 11 oktober.

Op zaterdag 10 oktober om 14.00 uur geeft Maria een lezing over ‘Zinloos afval’. Opgave noodzakelijk i.v.m. beperkt aantal plaatsen via info@museumnienoord.nl. Deelname is gratis.

Wat gebeurt er in dit museum? Hier worden producten tentoongesteld die je in het dagelijks leven misschien wel gedachteloos in de afvalbak gooit. Neem nou de plastic verpakking  om de komkommer in de supermarkt, is dat nu werkelijk nodig of is het eigenlijk zinloos afval?
Afval wat nergens toe gediend heeft.
In het museum plaatsen we bijvoorbeeld deze verpakking om de komkommer alleen op een zuiltje onder een glazen stolp. Alsof het een heel bijzonder en uniek kunstwerk betreft en er daarom al anders naar gaat kijken. Naast de zuil hangt de beschrijving wat het is, welk materiaal en waar het vandaan komt.
Niet alleen als het al als afval in de afvalbak ligt maar ook in het proces dat hieraan voorafgaat. Het produceren, transport  en het verwerken van deze producten kost ook allemaal energie. Dit heet ook wel footprint, een zg. milieumaat, hoeveel energie en Co2 heeft het gekost om dit product te maken. 

Wat is er allemaal wel niet zinloos afval volgens jou?
Is al dat plastic die we bijvoorbeeld in de supermarkt tegenkomen nu echt nodig?
Of de vele verpakkingen om gereedschap, lampen, schroeven in de bouwmarkt?
Of al die plastic bordjes en bekertjes tijdens een feestje?
Of,… of,….

Gemiddeld gebruikt een Europeaan op jaarbasis namelijk 31 kilo plastic afval, dat kan echt minder, veel minder. We exposeren niet alleen het zinloze afval maar gaan ook contact opnemen met de producent van dit afval met dezelfde vraag: “Is dit nu werkelijk nodig?“
Mocht jij nu een ook een product tegen komen waarbij je je deze vraag  in je opkomt, is dit nu werkelijk nodig? Stuur een foto hiervan op naar museumvoorzinloosafval@gmail.com