Van 2 juni 2022 tot 5 maart 2023 toont Museum Nienoord achtereenvolgens een zomer- en wintertentoonstelling met origineel werk van de Nederlandse kunstenaar Anton Pieck (1895-1987). De zomerexpositie loopt tot en met 11 september, de wintertentoonstelling begint op 24 oktober (dan alleen op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag).
Deze tentoonstellingen komen tot stand in nauwe samenwerking met het Anton Pieck Museum te Hattem.

Anton Pieck was een veelzijdig en getalenteerd kunstenaar. Hij volgde de avondopleiding tekenen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was jarenlang tekenleraar op een middelbare school in zijn woonplaats Overveen. Hij maakte onder andere vele prachtige etsen en tekeningen, illustreerde bekende boeken en ontwierp het Sprookjesbos in de Efteling en het Autotron in Drunen.

Het geïdealiseerde verleden, vooral de 19-de eeuw, was voor Pieck een grote inspiratiebron voor zijn vele tekeningen en kalenderplaten. Daarnaast observeerde hij graag het leven op de diverse plekken waar hij naartoe reisde. De gedetailleerde werken bevatten veel verborgen humor en nuances zodat er voor de bezoeker altijd wat te ontdekken valt. Pieck reisde graag en veel; door Nederland, door Europa en zelfs in Marokko. Via zijn tekeningen zien we de bijzonderheden van een plaats zoals hij ze daar zag. We zien dorpen en pleinen vol levendigheid en doorleefde gevels. We zien mensen onderweg; sommigen gewichtig en gehaast, anderen zwoegend en toegewijd.

Ze zijn op weg in authentieke voertuigen die Pieck zo treffend en gedetailleerd weergaf. Deze koetsen, karren en sleeën zien we terug in de collectie van Nienoord en zo slaan we een brug tussen de wereld die Pieck heeft opgetekend en het roerende erfgoed dat in Nienoord te bewonderen is, ondersteund door werken uit de collectie van het Anton Pieck Museum te Hattem.

Afbeelding: © Anton Pieck, licensed by Orange Licensing BV (Fragment “De Postwagen”)