Ga mee op museumexpeditie in het Westerkwartier en bouw je eigen minimuseum
Om jeugdige bezoekers kennis te laten maken met de musea in het Westerkwartier is een leuk project ontwikkeld: “Bouw je eigen minimuseum”. Dit minimuseum wordt opgebouwd uit een bouwplaat en losse kaarten. Bij een bezoek aan een museum in het Westerkwartier ontvangt de bezoeker een klein voorwerp dat iets met het museum te maken heeft. Op de kaart staat een toelichting, zodat duidelijk is welk voorwerp aan je eigen minimuseum wordt toegevoegd. De bedoeling is natuurlijk om alle zestien musea te bezoeken en hiermee het museumpje helemaal vol te krijgen.

Kennismaking met de cultuur en geschiedenis van het Westerkwartier
Het gaat niet alleen om voorwerpen verzamelen, want door het bezoeken van de musea maakt de jeugd kennis met de cultuur en de geschiedenis van het Westerkwartier. Zo leren ze bijvoorbeeld in museum Wierdenland hoe wierden zijn ontstaan. En in het Abel Tasman museum in Lutjegast horen ze alles over de beroemde ontdekkingsreiziger uit het Westerkwartier. Daarnaast zijn er ook bijzondere musea, zoals een museum vol met blikken en trommels en een wasmachine museum.Elk museum heeft zo zijn eigen verhaal.
In ieder musea ligt een flyer waarop alle musea staan die meedoen. De openingstijden en eventuele (corona)maatregelen staan op de website van elk deelnemend museum.

Deelnemers
Deze 16 musea doen mee aan het project, dat een initiatief is van de gemeente Westerkwartier:
Aduard: Kloostermuseum Sint Bernardushof
Ezinge: Museum Wierdenland
Grootegast: Legio Museum
Grootegast: MuseumDrukkerij
Grootegast: Victory Museum
Leek: Museum Joods Schooltje
Leek: Museum Nienoord; Borg en Nationaal Rijtuigmuseum
Lutjegast: Abel Tasman Museum
Niebert: Ambachtelijk streekmuseum ’t Steenhuus
Niekerk: Museum ’t Verzoamelhuus
Niezijl: Blik-, Trommel- en Oudhedenmuseum
Nuis: Landbouw- en streekmuseum ’t Rieuw
Opende: Wasmachinemuseum
Tolbert: CazemierBoerderij / Fredewalda
Zuidhorn: Fietsmuseum Garage Birza
Zuidhorn: Museum De Verzamelaar