Op zondag 26 januari houdt het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek voor de zevende keer in haar bestaan keer de zeer succesvolle ‘Open Depotmiddag’. Het museum opent deuren die anders gesloten blijven voor het publiek. We bieden een kijkje in de schatkamer van het museum en een blik op de bedrijfsvoering achter de schermen.

Weet u wat een wagenwipper is, of waar onze mailbox vanaf stamt? Waar komt nou de naam smeerlap vandaan. Hoe werkt de hoepelwals. Onze medewerkers vertellen u graag de geschiedenis, de werking en de toedracht hiervan.
De bovenverdieping van het depot met onder andere de unieke arrensleden is nu onder begeleiding ook toegankelijk en in de bibliotheek zijn de medewerkers van harte bereid het publiek te informeren over de uitgebreide collectie boeken, tijdschriften, tekeningen, schilderijen en de vele archiefstukken.
Medewerkers van de afdeling collectie en restauratie zijn aanwezig om uitleg te geven over bijvoorbeeld het Apk-station voor rijtuigen, de tuigenkamer, het restaureren, de registratie van objecten en de koetsenvriezer. Ook is er een selectie van kleding,(o.a. de palfreniers uniformen) gereedschappen en miniaturen te bewonderen en geven gidsen van het museum uitleg over de omvangrijke collectie rijtuigen en toebehoren.
Tenslotte kunt u nog “in stijl“ op de foto bij de unieke sleepkoets.
In de entreehal van het depot is er tevens een doorlopende presentatie te zien van de nieuwe aanwinsten waaronder bijzondere rijtuigontwerpen uit de periode 1840-1850. Ook het prachtig gerestaureerde rijtuig Victoria van kasteel De Haar (op de foto) is sinds kort weer te zien!

Het Rijtuigdepot is zondag 26 januari geopend van 13.00-17.00 uur.
Entree 5,00 inclusief koffie/thee. Met Museumkaart gratis entree.


https://www.museumnienoord.nl/open-depotdag/