Educatie

 • Help! Pieter Paard is weg!
  Voor groep 1 en 2 van het primair onderwijs.
  Op een dag vindt de leerkracht, ’s ochtends een paard op het schoolplein dat zachtjes hinnikt en huilt. De leerkracht neemt het paard mee naar binnen en zet het paard op een tafeltje midden in de kring. Als de kleuters binnenkomen, zien ze een paard in de klas. Wat doet dat paard in de klas? En waar komt hij vandaan? Met dit raadsel begint het erfgoedproject ‘Help! Pieter Paard is weg!’, waarin de kleuters uitzoeken wie een paard mist en in de tussentijd meer leren over het zorgen voor een paard. Het gekke ding dat de leerkracht een paar dagen later in de bosjes bij het plein ziet hangen, zou dat een aanwijzing kunnen zijn? Zou het paard een koets of een kar getrokken hebben?
  Meer informatie en aanmelden van een groep kan via https://erfgoedpartners.nl/product/pieter-paard
 • De beer van Bram
  Voor groep 1 en 2 van het primair onderwijs.
  Het programma de ‘Beer van Bram’ laat van groep 1 en 2 actief kennismaken met materieel en immaterieel erfgoed. Door een digitaal prentenboek maken de kinderen in de klas alvast kennis met de ondeugende beer van Bram en met de borg Nienoord. Daarna bezoeken ze de schelpengrot van Borg Nienoord.
  Het pakket De Beer van Bram bestaat uit:
  ◦ Een prentenboek ter voorbereiding op het bezoek aan de schelpengrot
  ◦ Een bezoek aan de schelpengrot bij Borg Nienoord
  Meer informatie en aanmelden van een groep kan via https://erfgoedpartners.nl/product/de-beer-van-bram
 • Een portret van Anna
  Voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs.
  Het lespakket Een portret van Anna gaat in op de periode 1523-1714 en behandelt het ontstaan van de borg Nienoord en de geschiedenis van de geslachten Van Ewsum en Von Inn-und Kniphausen. Het pakket is bedoeld voor kinderen uit groep 5/6. De ik-figuur in het verhaal is Anna van Ewsum, zij neemt de kinderen mee op reis door de tijd. Tijdens een bezoek aan de school nodigt Anna de leerlingen uit voor een tegenbezoek op de borg. Hier gaan de leerlingen op zoek naar sporen uit de tijd van Anna. Zij bezoeken de beschilderde panelen van de schilder Hermannus Collenius in de danszaal van de borg, ze bekijken de rijk gedecoreerde zandstenen poort en ontdekken de schelpengrot.
  Meer informatie en aanmelden van een groep kan via https://erfgoedpartners.nl/product/portret-anna