In het kader van de Nationale Museumweek (19 tot en met 25 april 2021) toont ook Museum Nienoord hier één van haar spraakmakende objecten uit de collectie.
In het Nationaal Rijtuigmuseum staat in een vergeten hoekje van het museumdepot namelijk een opvallende slede, die een bijzondere herinnering met zich meedraagt.
 

Het is één van de circa zestig sleden die het museum rijk is, maar deze is gekweld en getekend als geen ander.

De koningsblauwe kuip is bezaaid met vergulde sterretjes en sierlijke krullen en vormt aan de voorzijde een enorme, eveneens vergulde schelp. Het gouden boegbeeld verbeeldt iets wat het midden houdt tussen een krul en een draak. Aan de binnenkant is de kuip bekleed met fijne zachtgele zijde, versleten weliswaar, maar toch nog getuigend van een chique verleden. Eind 18e eeuw, toen welgestelde burgers van onze rijke Hollandse steden in alle vrijheid en maar al te graag hun welstand toonden door met dergelijke aanspanningen te pronken op de dichtgevroren wateren. Vrijheid, blijheid! Wie kent niet die prachtige 17e en 18e eeuwse schilderijen van Hollandse meesters met winterse taferelen vol ijsvermaak.

De rechterzijde van het blauwe kuipje valt op door een lelijke beschadiging, een donker rechthoekig gat waarvan de randen gerafeld en gescheurd zijn. Wie nieuwsgierig zijn oor te luisteren legt bij dat gat, of stiekempjes even naar binnen loert, zal verschrikt terugdeinzen: een stad in brand, rokende puinhopen, rennende mensen, het gehuil van sirenes, het zware geronk van overvliegende bommenwerpers. En overal rook, stof, het gegil van mensen in doodsangst.
Rotterdam, 14 mei 1940, waar in amper een kwartier tijd 800.000 mensen hun huis en vrijheid verloren en 900 mensen hun leven.
De granaatscherf die ergens in die vijftien minuten de koningsblauwe kuip doorboorde, maakte onze Hollandse schelpslede voor altijd tot een stille, bescheiden getuigenis van de vrijheid die vijf lange jaren opgeofferd moest worden.
artisans of clone panerai luminor gmt for sale have practiced craftsmanship.buy replica rolex datejust ref 126200 36mm automatik 12 2020 with 100% quality.

Immaterieel erfgoed, ergens in een hoekje van het museumdepot.

Op de bovenverdieping van de borg Nienoord heeft het museum een expositie ingericht met persoonlijke verhalen van mensen uit het Westerkwartier over de bezetting en bevrijding . Én het verhaal over onderduiken en verzet van vijf kinderen uit het Westerkwartier wordt verteld op de zolder van de Borg. Weer te zien zodra de huidige onzichtbare vijand – het Covid-19 virus – is verdreven…