Het museum

Museum Nienoord
Sinds 1958 biedt het landgoed Nienoord onderdak aan Museum Nienoord. Het museum begon als Nationaal Rijtuigmuseum. Na de samenvoeging met Borg Nienoord kreeg het op 1 februari 2013 zijn huidige naam. Naast de waardevolle collectie rijtuigen en arrensleden schenkt Museum Nienoord volop aandacht aan de geschiedenis van de monumentale borg en zijn vroegere bewoners. Rondom de borg liggen en prachtige binnenplaats en tuin. Hier vindt u ook de paardenstallen, het koetshuis en een bijzondere 17de-eeuwse schelpengrot. De gebouwen maken deel uit van het museum.

In de borg
In de sfeervolle ambiance van de balzaal en in de tuinhal van de 19de-eeuwse Groninger buitenplaats (of borg) vinden regelmatig culturele activiteiten plaats, zoals concerten, kleine theatervoorstellingen, lezingen en verhalenmiddagen. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen of bijzondere opstellingen, soms zelfs op de verder niet toegankelijke zolder van de borg.

Op de bovenverdieping van de borg vindt u de vaste expositie Verborgen Verhalen. De expostie toont op speelse wijze de luisterrijke geschiedenis van de borg, de borgbewoners en hun invloed op de regionale ontwikkeling. U maakt op verschillende manieren kennis met de vroegere rijkdom van Nienoord, maar ook met roerige tijden en oorlogen die het gebied teisterden en met persoonlijke drama’s van de bewoners. Bekijk bijvoorbeeld de animatiefilmpjes die het verleden tot leven brengen.

Zuidelijke en noordelijke tuinhal
De tentoonstelling Koetsen en Kastelen. Rijtuigen en regenten onderweg in de turbulente 19de eeuw neemt u mee in het leven van twaalf historische personen van stand, hun families, rijtuigen en kastelen in een veranderend Nederland. Bekijk unieke films van de binnenstad van Groningen, waar handkarren, koetsen, fietsen en trams hun weg zochten. Of maak eens een ritje in een rijtuig met het interactieve men-spel. De tentoonstelling is tot september 2024 te bekijken. Bij deze tentoonstelling biedt Museum Nienoord naast de audiotour een gebarentour aan. U kunt beide bij de ingang van de tentoonstellingshal downloaden op uw smartphone.

In de noordelijke tuinhal organiseert het museum regelmatig wisselende tentoonstellingen op het gebied van de eigen collectie mobiel erfgoed, streekgeschiedenis, (beeldende) kunst, enz. In de wisselperioden zijn er allerlei activiteiten, zoals kunstbeurzen, concerten, lezingen, festivals en dergelijke.

Klik hier voor de Agenda.

Een mooie dag in de omgeving:

En wat dacht u van:

  • diverse fietsroutes door het Westerkwartier
  • verschillende “struunroutes” (wandelen)
  • kanovaren in Lettelbert
  • ANWB autoroutes, zoals de Ommelanderroute of de Noordenveldroute

Voor bovenstaande informatie en informatie over Landgoed Nienoord, de gemeente Leek en het Westerkwartier kunt u terecht bij Infocentrum Landgoed Nienoord

Neem ook eens een kijkje op de portal website www.nienoord.nl

Nienoord.nl

Kijk voor andere musea ook eens op:
 www.museum-info.nl