Erfgoed, kunst en muziek treffen elkaar!  

Op zondagmiddag 4 juli kunt u genieten van een concert van het saxofoonkwartet SAKS in de prachtige Engelse landschapstuin van Museum Nienoord. Voorafgaand of na afloop van het concert wordt u rondgeleid door de bruikleengeefsters Trees en Willy van Kleef in de tentoonstelling van Anton Heyboer ontmoet Nico Koster. *)
Het is het eerste concert in een reeks van drie buitengewone concerten op de Groninger Borgen.

In september 2018 heeft saxofoonkwartet SAKS een aantal openluchtconcerten in Duitsland gegeven op zeer sfeervolle locaties van het Duitse erfgoed. Dit bracht haar op het idee om deze combinatie te maken op het mooiste erfgoed dat Groningen te bieden heeft: de Groningse borgen. 
Met het project ‘SAKS op de Groningse borgen’ toert dit saxofoonkwartet vanaf 4 juli langs drie Groningse borgen. Op 17 juli bij de Fraeylemaborg, op 18 juli bij de Piloersemaborg en zondag 4 juli is de aftrap bij het pittoreske Nienoord!

Tijdens deze borgconcerten etaleert SAKS graag de veelzijdigheid van het saxofoonkwartet. Zo spelen de saxofonistes arrangementen van Bach, Gershwin en Bernstein (West Side Story). Ook de bekende Czardas van Monti, wereldmuziek als klezmer, Ierse volkmuziek en oude Hongaarse dansen komen voorbij. De borgconcerten van SAKS zijn mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Programma
13.00-14.00 uur rondleiding Heyboer ontmoet Koster
14.00-15.00 uur concert saxofoonkwartet SAKS
15.00-16.00 uur rondleiding Heyboer ontmoet Koster

Entree is € 12,50
Museumkaarthouders betalen toeslag van € 10,00
Reserveren is noodzakelijk via info@museumnienoord.nl. Geeft u a.u.b. aan of u voorafgaand of na afloop de rondleiding wilt volgen.
*) U kunt ook (tegen gewone entreeprijs) aan een van de rondleidingen deelnemen zonder het concert te bezoeken (ook alleen na reservering op info@museumnienoord.nl). Voor nadere informatie kunt u bellen met 0594-51 22 60. 

Saxofoonkwartet SAKS
In 2010 besloten vier saxofonisten, die op dat moment studeerden aan het Prins Claus Conservatorium, dat ze meer wilden dan alleen spelen in een orkest en vormden het saxofoonkwartet ‘SAKS’ (kort maar krachtig en een verwijzing naar de Friese achtergrond van de musici). In de loop der jaren zijn er een aantal wisselingen geweest in de bezetting en sinds 2015 timmert SAKS in de huidige samenstelling aan de weg. Het is uitgegroeid tot een zeer professioneel, kleurrijk en veelzijdig kwartet.
Het kwartet heeft in de afgelopen jaren concerten verzorgd in binnen- en buitenland, werkte samen met verschillende orkesten, speelde op festivals en verzorgde muziek bij recepties. Ook heeft het meegewerkt aan verscheidene opnames.
Eind 2018 heeft SAKS zich aangesloten bij stichting Noorderwind Muziekproducties. Deze stichting bestaat uit verschillende ensembles en musici uit Noord-Nederland die in diverse samenstellingen bijzondere muziekprojecten en -producties ontwikkelen en uitvoeren. Noorderwind Muziekproducties kenmerkt zich door het spelen van klassieke muziek in bijzondere bezettingen met crossovers tussen andere muziekstromen en kunstdisciplines. Ze streeft ernaar de muziekproducties voor een breed publiek in de regio zichtbaar te maken.
Sinds “SAKS meets Talent” (2013), een initiatief van Keunstwurk in het kader van Fulkaan, organiseert SAKS ook bijna ieder jaar een SAKS-dag. Tijdens zo’n dag worden saxofonisten van alle leeftijden en alle niveaus gecoacht in verschillende ensembles door de leden van SAKS en geven ze samen met SAKS een eindpresentatie voor publiek. Dit alles om iedere saxofonist te laten ervaren hoe leuk het is om in kleine en grote ensembles samen te spelen.

SAKS bestaat uit 4 professionele musici:
Miriam Stoffelsma (sopraansaxofoon), Jildou Renema (altsaxofoon), Sietske Trinks (tenorsaxofoon) en Marrich Noordmans (baritonsaxofoon).
www.saks4.com

 Foto: TItus van der Woude