Tentoonstellingen

Voor al onze activiteiten en tentoonstellingen geldt dat wijzigingen zijn voorbehouden

Matthijs Röling en kunstenaarsvrienden
Van 7 april t/m 3 september 2023
Het is feest in Museum Nienoord want: Matthijs Röling wordt 80 jaar! Hij wordt bewonderd als een van de allerbelangrijkste figuratieve schilders in naoorlogs Nederland. En als een kunstenaarspersoonlijkheid die meerdere generaties kunstenaar inspireerde, tot de dag van vandaag. Tijdens zijn werkzame leven als docent aan de ABK Minerva en de Klassieke Academie. Bij complexe kunstprojecten en tijdens kunstreizen met collegae.Matthijs Röling met kunstenaarsvrienden


Op verjaardagen komen vrienden af; in musea kunstenaarsvrienden. Museum Nienoord nodigde er een aantal uit om met Röling zijn verjaardag op Nienoord te komen vieren. Ze brengen werk van Röling mee en ook eigen werk, voor een feestelijke tentoonstelling ter ere van de jarige. In de zaal wordt zijn werk omringd door dat van bijvoorbeeld Wout Muller, Henk Helmantel, Fie Werkman, Martin Tissing, Dirk van Gelder, Olga Wiese, Kenne Grégoire, Sam Drukker, Ben Rikken, Jacqueline Kasemier, Pieter Pander, Jannes Koetsier, Pieter Knorr, Rein Pol, Piet Sebens, Gineke Zikken en Jan van der Kooi.
Röling zelf noemt nog veel meer kunstenaarsvrienden maar helaas: de zaal groeit niet mee! Deze selectie vrienden biedt een onvolledig maar wel representatief overzicht van zijn artistieke leefomgeving.
Voor je 80e verjaardag zoveel meer vrienden kennen dan de ruimte aankan: dat is al een felicitatie waard. 

Koetsen & Kastelen
t/m april 2024
De tentoonstelling “Koetsen en kastelen. Rijtuigen en regenten onderweg in de turbulente 19de eeuw” neemt u mee in het leven van twaalf historische personen van stand, hun families, rijtuigen en kastelen.

♦ Krijgsheren van toen en nu
Militaire portretten van vroegere en huidige officieren van het Johan Willem Friso-regiment, dat o.a. betrokken was bij het Ontzet van Groningen (tegen “Bommen Berend”) in 1672. In het kader van 350 jaar Gronings Onzet.

♦ “Wie niet weg is, is gezien”. Onderduiken op de zolder
In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Hun spullen helpen je om de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.

Dit project is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen mogen gratis naar binnen. Individuele bezoekers kunnen zich melden bij de kassa, waarna ze door een medewerker van het museum naar de borgzolder worden begeleid. Rondleidingen met een gids uitsluitend na aanmelding. 

De tentoonstellingen zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier.

♦ Nationaal erfgoed
Meer dan 200 rijtuigen, arresleden en duizenden toebehoren staan in het depot. Samen vormen ze een unieke nationale collectie. Alleen toegankelijk met een gids (start elk heel uur tussen 12.00 en 15.00 uur; onder voorbehoud).