Tentoonstellingen
Voor al onze activiteiten en tentoonstellingen geldt dat wijzigingen zijn voorbehouden!
♦ Fiep op wielen
Tot en met 15 september 2024
Fiep Westendorps populaire figuurtjes als Jip en Janneke, Pim en Pom en Pluk van de Petteflat bevolken t/m 15 september het Nationaal Rijtuigmuseum.
Boven de vele illustratoren die naadloos de trends van hun tijd volgen, springt soms iemand uit die het beeld van hun generatie mede bepaalt. Fiep Westendorp (1916 Zaltbommel – 2004 Amsterdam) behoort tot die laatste categorie.
Decennia na haar overlijden ogen haar illustraties nog even fris, energiek en soms stout als een halve eeuw geleden. Net als het werk van de vrienden met wie zij samenwerkte, zoals Annie M.G. Schmidt.
Fiep behoort inmiddels tot de meest toonaangevende, bekende en bovendien geliefde illustratrices in de Nederlandse cultuurgeschiedenis. Temidden van de museumstukken in het Nationaal Rijtuigmuseum kunnen we een geheel nieuw licht schijnen op haar werk. Als kind zag zij de eerste automobielen Zaltbommel binnenrijden en als illustratrice de laatste paardenwagens uit het Amsterdamse straatbeeld verdwijnen.
Museum Nienoord en de in de Fiep Westendorp Foundation verenigde erfgenamen kozen samen tekeningen waar je de meest bonte, kleurrijke en vrolijkmakende oldtimers, omnibussen en paardenwagens op ziet. De auto van Pluk, Longhors-zitbank: zij komen zelfs mee naar de museumzaal!
♦ Koetsen & Kastelen
De tentoonstelling “Koetsen en kastelen. Rijtuigen en regenten onderweg in de turbulente 19de eeuw” neemt u mee in het leven van twaalf historische personen van stand, hun families, rijtuigen en kastelen.
♦ Krijgsheren van toen en nu
Militaire portretten van vroegere en huidige officieren van het Johan Willem Friso-regiment, dat o.a. betrokken was bij het Ontzet van Groningen (tegen “Bommen Berend”) in 1672. In het kader van 350 jaar Gronings Onzet.
In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Hun spullen helpen je om de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.
Dit project is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen mogen gratis naar binnen. Individuele bezoekers kunnen zich melden bij de kassa, waarna ze door een medewerker van het museum naar de borgzolder worden begeleid. Rondleidingen met een gids uitsluitend na aanmelding.
De tentoonstellingen zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier.
♦ Nationaal erfgoed
Meer dan 200 rijtuigen, arresleden en duizenden toebehoren staan in het depot. Samen vormen ze een unieke nationale collectie. Alleen toegankelijk met een gids (start elk heel uur tussen 12.00 en 15.00 uur; onder voorbehoud).