Tentoonstellingen

Voor al onze activiteiten en tentoonstellingen geldt dat wijzigingen zijn voorbehouden!

Beek in Beeld

Van 18 april tot en met 31 augustus 2025

Negentien kunstenaars van de Beeldende Kunstenaarsvereniging Drenthe exposeren in Museum Nienoord. Ze lieten zich een jaar lang inspireren door de Drentsche Aa, een voor Nederland uniek en beschermd beekdallandschap.

Hun reis begon in januari bij de bron ten oosten van Westerbork en eindigde in oktober bij de monding van de beek in het Noord-Willemskanaal en werd zo tevens een reis langs de seizoenen. Na het Noord-Willemskanaal stroomt een tak van de Drentsche Aa naar Groningen, een andere tak gaat via het Paterswoldsemeer door het natuurgebied de Onlanden richting het landgoed Nienoord bij Leek. Voor de watervoorziening van de stad Groningen zijn zowel de De Drentsche Aa als rivier en de Onlanden als waterreservoir heel belangrijk. Ook de Onlanden hebben de kunstenaars bij het project betrokken.

De in het veld ontstane ideeën, schetsen en schilderijen heeft elke kunstenaar op eigen wijze uitgewerkt. Het resultaat is een imposante collectie figuratieve, impressionistische en abstracte tekeningen, schilderijen, grafiek en beelden. Deze zijn gebundeld in een lijvig boek dat een actueel tijdsbeeld geeft van de stand van zaken rond het beekdal van de Drentsche Aa. De tekst in het boek is van schrijver/zanger Egbert Meijers, ambassadeur van Nationaal Landschap Drentsche Aa.

Deelnemende kunstenaars:
Siemen Dijkstra, Marieke Geerlings, Albert Greving, Annemarie de Groot, Rineke Hollemans, Klaas Koops, Fleur Krist, Sikko Mulder, Erik van Ommen, Hein Overbeek, Herman van der Poll, Albert Rademaker, Fokko Rijkens, Bea de Roo, Wikje Schoon, Nicole van der Veen-Kerssies, Anneke Verstegen, Wout Wachtmeester, Gineke Zikken.
Randprogrammering:
Meer informatie over andere locaties, workshops, artists-in-residence, lezingen en dergelijke vindt u hier

Het project is mede mogelijk gemaakt door:
Claas van Gorcumfonds, Gebiedsfonds Drentse Aa, Het Cultuurfonds, Provincie Drenthe en Rabobank Coöperatiefonds.

Koetsen & Kastelen

De tentoonstelling “Koetsen en kastelen. Rijtuigen en regenten onderweg in de turbulente 19de eeuw” neemt u mee in het leven van twaalf historische personen van stand, hun families, rijtuigen en kastelen.

Krijgsheren van toen en nu

Militaire portretten van vroegere en huidige officieren van het Johan Willem Friso-regiment, dat o.a. betrokken was bij het Ontzet van Groningen (tegen “Bommen Berend”) in 1672. In het kader van 350 jaar Gronings Onzet.

Wie niet weg is, is gezien”. Onderduiken op de zolder

In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Hun spullen helpen je om de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.

Dit project is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen mogen gratis naar binnen. Individuele bezoekers kunnen zich melden bij de kassa, waarna ze door een medewerker van het museum naar de borgzolder worden begeleid. Rondleidingen met een gids uitsluitend na aanmelding. 

De tentoonstellingen zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier.

♦ Nationaal erfgoed

Meer dan 200 rijtuigen, arresleden en duizenden toebehoren staan in het depot. Samen vormen ze een unieke nationale collectie. Alleen toegankelijk met een gids (start elk heel uur tussen 12.00 en 15.00 uur; onder voorbehoud).