Tentoonstellingen

Voor al onze activiteiten en tentoonstellingen geldt dat wijzigingen zijn voorbehouden

♦ Krijgsheren van toen en nu
Militaire portretten  van vroegere en huidige officieren van het Johan Willem Friso-regiment, dat o.a. betrokken was bij het Ontzet van Groningen (tegen “Bommen Berend”) in 1672. In het kader van 350 jaar Gronings Onzet.

‘Wie niet weg is, is gezien’. Onderduiken op de zolder
In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Hun spullen helpen je om de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.

Dit project is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen mogen gratis naar binnen. Individuele bezoekers kunnen zich melden bij de kassa, waarna ze door een medewerker van het museum naar de borgzolder worden begeleid. Rondleidingen met een gids uitsluitend na aanmelding. 

De tentoonstellingen zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier.

♦ Nationaal erfgoed
Meer dan 200 rijtuigen, arresleden en duizenden toebehoren staan in het depot. Samen vormen ze een unieke nationale collectie. Alleen toegankelijk met een gids (start elk heel uur tussen 12.00 en 15.00 uur; onder voorbehoud).