Algemene informatie

Museum Nienoord
Sinds 1958 biedt het prachtige landgoed Nienoord onderdak aan het Nationaal Rijtuigmuseum, thans Museum Nienoord. De borg Nienoord is een 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen, sleden en toebehoren van nationaal belang. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524. Ervaar de geschiedenis in Ridderzaal, knechtenkamer, koetshuis en paardenstal.

Onder leiding van een gids (bij de entreeprijs inbegrepen) kunnen individuele bezoekers de bovenverdieping van de borg bekijken en krijgen ze ook toegang tot de schatkamer van het museum: het depot met de grote verzameling koetsen, arresleden en alles wat er bijhoort.

Verborgen Verhalen
Het museum is gevestigd in een monumentale borg met bijgebouwen en borgtuin. De luisterrijke historie van de borg en zijn vroegere bewoners wordt op speelse wijze getoond in de expositie Verborgen Verhalen. Bijzondere animatiefilmpjes voor jong en oud brengen het verleden tot leven. De bezoeker maakt zo kennis met de rijkdom die er eens op Nienoord was, maar ook met de roerige tijden, de oorlogen en de persoonlijke drama’s.

Regelmatig wordt een en ander aangevuld met wisselende tentoonstellingen of bijzondere opstellingen, soms zelfs op de verder niet toegankelijke zolder. Een actueel overzicht daarvan vindt u in onze Agenda.

Koetsen en kastelen
De semi-permanente tentoonstelling “Koetsen en kastelen. Rijtuigen en regenten onderweg in de turbulente 19de eeuw” neemt u mee in het leven van twaalf historische personen van stand, hun families, rijtuigen en kastelen. Ieder is uniek in zijn of haar verhouding tot een veranderend Nederland.
Voor het eerst in haar bestaan biedt Museum Nienoord een gebarentour aan naast de audiotour. Ze zijn bij de ingang van de tentoonstellingshal te downloaden op uw smartphone.
Bezoekers kunnen een rit maken in een rijtuig met het interactieve men-spel en er is uniek filmmateriaal te zien van de binnenstad van Groningen, waar handkarren, koetsen, fietsen en trams hun weg zochten.

 

Wat is er meer te zien
In de andere grote expositiehal zijn wisselende tentoonstellingen op het gebied van de eigen collectie mobiel erfgoed, (streek)historie, (beeldende) kunst, etc. In de wisselperiodes worden activiteiten georganiseerd als (kunst)beurzen, concerten, lezingen, festivals en dergelijke. Raadpleeg daarvoor onze Agenda.

Uiteraard kunnen we een kijkje in de bijzondere Schelpengrot van harte aanbevelen.