Agenda

TENTOONSTELLLINGEN

In de noordelijke tuinhal:
Op reis met Anton Pieck
Vanaf 24 oktober is een wintertentoonstelling te zien met werk van Anton Pieck (alleen op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag of na afspraak).
De expositie is een coproductie met het Anton Pieck Museum in Hattem.

In de zuidelijke tuinhal:
Koetsen en kastelen
Nieuwe tentoonstelling: “Koetsen en kastelen. Rijtuigen en regenten onderweg in de turbulente 19de eeuw” (tot september 2024).

In de borg:
De andere Gouden Eeuw van Occa Ripperda
Een tentoonstelling die is gewijd aan het leven van Occa Johanna Ripperda (1619-1686).
Deze tot voor kort onbekende adellijke vrouw werd geboren in Farmsum. Zij had een bereisd leven dat eindigde in Stockholm, waar zij een hoge functie aan het koninklijke hof be­kleed­de. Haar boeiende levensloop maakt haar bij uitstek geschikt om de onbekende kanten van de schijnbaar overbekende Gouden Eeuw aan een groot publiek voor te stellen en te laten beleven. Occa Ripperda was een vrouw van het Groninger platteland, opgegroeid in een cultureel ontwikkeld regionaal en internationaal milieu. Zij stond gedurende haar leven in contact met het hofleven van stadhouders, graven en koningen – allemaal aspecten die in het traditionele Hollandse burgerlijke beeld van de Gouden Eeuw onderbelicht blijven. Met Occa Ripperda als gids kunnen bezoekers door de ogen van een vrouw uit de 17de eeuw zien dat cultuur en dagelijks leven op Groninger borgen veel rijker en verrassender is dan wij denken.

Krijgsheren van toen en nu
Militaire portretten  van vroegere en huidige officieren van het Johan Willem Friso-regiment, dat o.a. betrokken was bij het Ontzet van Groningen (tegen “Bommen Berend”) in 1672. In het kader van 350 jaar Gronings Onzet.

‘Wie niet weg is, is gezien’, onderduiken op de zolder
In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Daarbij helpen hun spullen je de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.

Het project is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen mogen gratis naar binnen. Individuele bezoekers kunnen zich melden bij de kassa, waarna ze door een medewerker van het museum naar de borgzolder worden begeleid. Rondleidingen met een gids uitsluitend na aanmelding. 

De tentoonstellingen zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier.

In het depot:
De unieke nationale collectie
Meer dan 200 rijtuigen, arresleden en duizenden toebehoren. Alleen toegankelijk met een rondleider (start elk vol uur tussen 11.00 en 16.00 uur; onder voorbehoud).

ACTIVITEITEN
Wijzigingen voorbehouden
– doorlopend: Project Bitterzoet Erfgoed; sporen van het koloniaal verleden in de provincie Groningen Lees meer
– elke laatste zondag van de maand om 13.30 uur: Familierondleidingen Lees meer
– alle weekends in oktober: Oktober=Kindermaand (voor kinderen van 4 t/m 12 jaar) Lees meer
– zaterdag 8 en zondag 9 oktober: Kunst op Nienoord
– vrijdag 14 oktober: viering 350 jaar Groningens ontzet [1672]
– nader te bepalen datum in januari/februari: Open Depotdag