Agenda

Voor al onze activiteiten en tentoonstellingen geldt dat wijzigingen zijn voorbehouden


Doorlopende activiteiten

Project Bitterzoet Erfgoed; sporen van het koloniaal verleden in de provincie Groningen.
Klik hier voor meer informatie

Elke laatste zondag van de maand om 13.30 uur: Familierondleidingen.
Klik hier voor meer informatie

Let op: extra data tot aan de zomervakantie: 29 januari, 26 februari, 26 maart, 30 april, 28 mei en 25 juni 2023

Lezingen en eenmalige activiteiten

Zaterdag 4 februari, 11.00-16.00 uur:
Open Depotdag, een kijkje bij de verborgen schatten van het museum

Zondag 26 februari, 15.00 uur:
Muziek in de Borg met Ensemble Pot, Baumgarten & Van Astenrode

Zondag 26 maart, 15.00 uur:
Muziek in de Borg met Kaukasisch Mannenensemble

 

Tijdelijke tentoonstellingen

♦ Op reis met Anton Pieck
Tot en met 5 maart 2023: Wintertentoonstelling met werk van Anton Pieck in combinatie met een selectie van fraaie arrensleden uit de collectie van het Nationaal Rijtuigmuseum, in samenwerking met het Anton Pieck-museum Hattem.

Koetsen en kastelen
Tot september 2024: Koetsen en kastelen. Rijtuigen en regenten onderweg in de turbulente 19de eeuw.

♦ De andere Gouden Eeuw van Occa Ripperda
Tot en met 26 februari 2023: tentoonstelling gewijd aan het leven van Occa Johanna Ripperda (1619-1686).
Deze tot voor kort onbekende adellijke vrouw werd geboren in Farmsum. Zij had een bereisd leven dat eindigde in Stockholm, waar zij een hoge functie aan het koninklijke hof be­kleed­de. Haar boeiende levensloop maakt haar bij uitstek geschikt om de onbekende kanten van de ‘overbekende’ Gouden Eeuw aan een groot publiek voor te stellen en te laten beleven. Occa Ripperda was een vrouw van het Groninger platteland, opgegroeid in een cultureel ontwikkeld regionaal en internationaal milieu. Zij stond in contact met het hofleven van stadhouders, graven en koningen – allemaal aspecten die in het traditionele Hollandse burgerlijke beeld van de Gouden Eeuw onderbelicht blijven. Met Occa Ripperda als gids kunnen bezoekers door de ogen van een vrouw uit de 17de eeuw zien dat cultuur en dagelijks leven op Groninger borgen veel rijker en verrassender is dan wij denken.

 

Vaste tentoonstellingen

♦ Krijgsheren van toen en nu
Militaire portretten  van vroegere en huidige officieren van het Johan Willem Friso-regiment, dat o.a. betrokken was bij het Ontzet van Groningen (tegen “Bommen Berend”) in 1672. In het kader van 350 jaar Gronings Onzet.

‘Wie niet weg is, is gezien’. Onderduiken op de zolder
In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Hun spullen helpen je om de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.

Dit project is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen mogen gratis naar binnen. Individuele bezoekers kunnen zich melden bij de kassa, waarna ze door een medewerker van het museum naar de borgzolder worden begeleid. Rondleidingen met een gids uitsluitend na aanmelding. 

De tentoonstellingen zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier.

♦ Nationaal erfgoed
Meer dan 200 rijtuigen, arresleden en duizenden toebehoren staan in het depot. Samen vormen ze een unieke nationale collectie. Alleen toegankelijk met een gids (start elk heel uur tussen 12.00 en 15.00 uur; onder voorbehoud).