Agenda

Overeenkomstig de landelijke richtlijnen ter bestrijding van het Covid-19 virus is Museum Nienoord GESLOTEN.

Alle onderstaande activiteiten zijn afgelast. 

____________________________________

In de noordelijke tuinhal:

Van 1 november t/m 14 maart wijdt Museum Nienoord een tweede tentoonstelling aan Anton Heyboer en Nico Koster. Dit in reactie op de grote belangstelling afgelopen zomer. Van Heyboer komt nu later werk, uit de periode dat hij bekend werd bij een breed publiek. het komt als bruikleen van de gezusters Van Kleef, eigenaressen van de TWIN Collectie. Nico Koster toont naast foto’s van Heyboer ook ander werk uit zijn enorme oeuvre.
Van november tot en met maart is het museum open op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 12.00 tot 16.30 uur. 
Van zowel Heyboer als Koster is werk te koop.

Rondleidingen
Willy en Trees van Kleef zijn bereid persoonlijke rondleidingen te verzorgen over de expositie.
De volgende data zijn gepland:
Zaterdag 28 november om 14.00
Zondag 29 november om 13.30 en 15.00 uur
2e Kerstdag 26 december 14.00 uur
Zondag 27 december om 13.30 en 15.00 uur
Opgave vooraf is noodzakelijk via e-mail info@museumnienoord.nl of telefoon 0594-51 22 60.
Aan de rondleiding zijn geen extra kosten verbonden.


In de zuidelijke tuinhal:
De jubileum-opstelling van rijtuigen en voorwerpen uit het museum met een bijzonder verhaal:
60 jaar Nationaal Rijtuigmuseum: “Een leven vol Rijtuigen”
Bij deze tentoonstelling is een fraai jubileumboek verkrijgbaar.

In de borg:
Bijzonder dubbelproject in de borg Nienoord over het Westerkwartier in de oorlog in het kader van 75 jaar bevrijding.

Spiraal van geweld
In de borgkamer draait het om de veranderende houding van de Duitse bezetter en het verzet na de April-meistaking in 1943. De staking speelde in het Westerkwartier een prominente rol. Het ontketende een golf van geweld die vlak voor de bevrijding tot dramatische hoogte kwam. De reeks tragedies begon met de fusillade in Dokkum in januari 1945. De Sicherheitsdienst vermoordde twintig mannen als vergelding voor een verzetsactie. De meeste van hen kwamen uit Groningen en Friesland, zoals de Westerkwartierder Jan Duursma. De persoonlijke verhalen van Westerkwartierders uit deze periode gaan over schuld, angst, terreur, wraak, willekeur, daders en slachtoffers.

‘Wie niet weg is, is gezien’, onderduiken op de zolder
In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Daarbij helpen hun spullen je de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.

Het project op de zolder is geschikt vanaf 10 jaar. Aanmelden is verplicht. De tentoonstellingen staan tot juni 2021 en zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier.