Agenda

In verband met de overheidsmaatregelen om verspreiding van het Covid 19-virus te voorkomen, is Museum Nienoord tot nader order gesloten.

ACTIVITEITENKALENDER
____________________________________

In de noordelijke tuinhal:
Tot en met 13 maart 2022: de expositie “Nico Koster ontmoet Karel Appel” over de bijzondere band tussen de bekende fotograaf en de bekende kunstenaar. Bij deze tentoonstelling is een fraai boek verkrijgbaar in de Museumshop.
Verder de expositie “Pronk & Praal” met verschillende bijzondere stukken uit de collectie sleden, die vooral bedoeld waren om de eigen pronk en praalzucht van de gebruikers te tonen.

In de zuidelijke tuinhal:
De (mede door corona voortgezette) jubileum-opstelling van rijtuigen en voorwerpen uit het museum met een bijzonder verhaal: 60 jaar Nationaal Rijtuigmuseum: “Een leven vol Rijtuigen” loopt bijna ten einde.
Een nieuwe tentoonstelling is in voorbereiding.

WORDT VERWACHT   In de borg:
De andere Gouden Eeuw van Occa Ripperda
In voorbereiding is een tentoonstelling die is gewijd aan het leven van Occa Johanna Ripperda (1619-1686). Door tijdelijke uitval bij een externe samenwerkingspartner verschuift de opening van deze tentoonstelling helaas naar een later tijdstip.
Deze tot voor kort onbekende adellijke vrouw werd geboren in Farmsum. Zij had een bereisd leven dat eindigde in Stockholm, waar zij een hoge functie aan het koninklijke hof be­kleed­de. Haar boeiende levensloop maakt haar bij uitstek geschikt om de onbekende kanten van de schijnbaar overbekende Gouden Eeuw aan een groot publiek voor te stellen en te laten beleven. Occa Ripperda was een vrouw van het Groninger platteland, opgegroeid in een cultureel ontwikkeld regionaal en internationaal milieu. Zij stond gedurende haar leven in contact met het hofleven van stadhouders, graven en koningen – allemaal aspecten die in het traditionele Hollandse burgerlijke beeld van de Gouden Eeuw onderbelicht blijven. Met Occa Ripperda als gids kunnen bezoekers door de ogen van een vrouw uit de 17de eeuw zien dat cultuur en dagelijks leven op Groninger borgen veel rijker en verrassender is dan wij denken.

‘Wie niet weg is, is gezien’, onderduiken op de zolder
In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Daarbij helpen hun spullen je de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.

Het project op de zolder is geschikt vanaf 10 jaar. Aanmelden is verplicht. De tentoonstellingen zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier.