Agenda

Museum Nienoord is weer OPEN !
Reservering vooraf is nog verplicht. Bestel hier uw toegangsticket.
Houd 1,5 m afstand, gebruik uw mondkapje, volg de looproutes en neem de hygiëneregels in acht… dan staat niks een aangenaam bezoek in de weg.

 

ERFGOED, KUNST EN MUZIEK TREFFEN ELKAAR BIJ MUSEUM NIENOORD
Op zondagmiddag 4 juli kunt u genieten van een concert van het saxofoonkwartet SAKS in de prachtige Engelse landschapstuin van Museum Nienoord. Voorafgaand  of na afloop van het concert wordt u rondgeleid door de bruikleengeefsters Trees en Willy van Kleef in de tentoonstelling van Anton Heyboer ontmoet Nico Koster. Het is het eerste concert in een reeks van drie buitengewone concerten op de Groninger Borgen.

Tijdens deze borgconcerten etaleert SAKS graag de veelzijdigheid van het saxofoonkwartet. Zo spelen de saxofonistes arrangementen van Bach, Gershwin en Bernstein (West Side Story). Ook de bekende Czardas van Monti, wereldmuziek als klezmer, Ierse volkmuziek en oude Hongaarse dansen komen voorbij. De borgconcerten van SAKS zijn mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.
Saxofoonkwartet SAKSProgramma
13.00-14.00 uur rondleiding Heyboer ontmoet Koster
14.00-15.00 uur concert saxofoonkwartet SAKS
15.00-16.00 uur rondleiding Heyboer ontmoet Koster
Entree is € 12,50
Museumkaarthouders betalen toeslag van € 10,00
Reserveren is noodzakelijk via info@museumnienoord.nl.
Geeft u a.u.b. aan of u voorafgaand of na afloop de rondleiding wilt volgen.
Voor nadere informatie kunt u ook bellen met 0594-51 22 60

 


____________________________________

 

In de noordelijke tuinhal:
Tot en met 26 septemer wijdt Museum Nienoord een tweede tentoonstelling aan Anton Heyboer en Nico Koster. Dit in reactie op de grote belangstelling afgelopen zomer. Van Heyboer komt nu later werk, uit de periode dat hij bekend werd bij een breed publiek. het komt als bruikleen van de gezusters Van Kleef, eigenaressen van de TWIN Collectie. Nico Koster toont naast foto’s van Heyboer ook ander werk uit zijn enorme oeuvre.

 

Van zowel Heyboer als Koster is werk te koop.

 

 

In de zuidelijke tuinhal:
De jubileum-opstelling van rijtuigen en voorwerpen uit het museum met een bijzonder verhaal:
60 jaar Nationaal Rijtuigmuseum: “Een leven vol Rijtuigen”

 

Bij deze tentoonstelling is een fraai jubileumboek verkrijgbaar.

 

In de borg:
Bijzonder dubbelproject in de borg Nienoord over het Westerkwartier in de oorlog in het kader van 75 jaar bevrijding.

 

Spiraal van geweld
In de borgkamer draait het om de veranderende houding van de Duitse bezetter en het verzet na de April-meistaking in 1943. De staking speelde in het Westerkwartier een prominente rol. Het ontketende een golf van geweld die vlak voor de bevrijding tot dramatische hoogte kwam. De reeks tragedies begon met de fusillade in Dokkum in januari 1945. De Sicherheitsdienst vermoordde twintig mannen als vergelding voor een verzetsactie. De meeste van hen kwamen uit Groningen en Friesland, zoals de Westerkwartierder Jan Duursma. De persoonlijke verhalen van Westerkwartierders uit deze periode gaan over schuld, angst, terreur, wraak, willekeur, daders en slachtoffers.

 

‘Wie niet weg is, is gezien’, onderduiken op de zolder
In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Daarbij helpen hun spullen je de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.

 

Het project op de zolder is geschikt vanaf 10 jaar. Aanmelden is verplicht. De tentoonstellingen zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier.