Agenda

ACTIVITEITENKALENDER

Zaterdag 11 september, 10.00-17.00 uur: Open Monumentendag (historische Schelpengrot)
Zondag 12 september, hele dag: Nationale Draaiorgeldag
Zondag 12 september, 15.00 uur: rondleiding door Trees en Willy van Kleef over de tentoonstelling Anton Heyboer ontmoet Nico Koster *)
Zondag 12 september, 17.00 uur: rondleiding door Trees en Willy van Kleef over de tentoonstelling Anton Heyboer ontmoet Nico Koster *)
met aansluitend om circa 18.30 uur een warm/koud buffet in de borg (arrangement à € 27,50, te reserveren via info@museumnienoord.nl)

Zondag 12 september, 20.00 uur: Concert:
Rameau op Nienoord
Koninklijke barokmuziek op een betoverende locatie!


Beleef het ook tijdens de avondschemering tussen de koetsen!

Deze nazomer bieden we u een prachtig oude muziek concert aan in samenwerking met de stichting Musica Antiqua Nova en museum Nienoord.
Kom en beleef het op 12 september in Nienoord! De mooiste concerten van Rameau gespeeld door topmusici!

Programma:
Pièces de clavecin en concerts – J.P. Rameau (1683-1764)
Viool: Cecilia Bernardini
Viola da Gamba: Evan Buttar
Klavecimbel: Robert Koolstra
Meer informatie en kaarten à € 20,00 via de website van Musica Antiqua Nova

Zaterdag 25 september, 14.00 uur: rondleiding door Trees en Willy van Kleef over de tentoonstelling Anton Heyboer ontmoet Nico Koster *)
Zondag 26 september, 13.00 uur: rondleiding door Trees en Willy van Kleef over de tentoonstelling Anton Heyboer ontmoet Nico Koster *)
Zondag 26 september, 15.00 uur: rondleiding door Trees en Willy van Kleef over de tentoonstelling Anton Heyboer ontmoet Nico Koster *)

Zaterdag 2 oktober, 11.00-17.00 uur: Cultuurmarkt Westerkwartier, festival met het brede culturele aanbod uit de gemeente
Zondag 9 oktober, 11.00-17.00 uur: Kunstbeurs Kunst op Nienoord
Zondag 10 oktober, 11.00-17.00 uur: Kunstbeurs Kunst op Nienoord

*) Reserveren voor de rondleidingen is noodzakelijk vanwege het beperkt aantal plaatsen via info@museumnienoord.nl.
Voor nadere informatie kunt u bellen met 0594-51 22 60. De rondleiding is bij de entreeprijs inbegrepen.
____________________________________

In de noordelijke tuinhal:
Tot en met 26 september wijdt Museum Nienoord een tweede tentoonstelling aan Anton Heyboer en Nico Koster. Dit in reactie op de grote belangstelling afgelopen zomer. Van Heyboer komt nu later werk, uit de periode dat hij bekend werd bij een breed publiek. het komt als bruikleen van de gezusters Van Kleef, eigenaressen van de TWIN Collectie. Nico Koster toont naast foto’s van Heyboer ook ander werk uit zijn enorme oeuvre.

Van zowel Heyboer als Koster is werk te koop in de Museumshop.

In de zuidelijke tuinhal:
De jubileum-opstelling van rijtuigen en voorwerpen uit het museum met een bijzonder verhaal:
60 jaar Nationaal Rijtuigmuseum: “Een leven vol Rijtuigen”

Bij deze tentoonstelling is een fraai jubileumboek verkrijgbaar in de Museumshop.

In de borg:
Bijzonder dubbelproject in de borg Nienoord over het Westerkwartier in de oorlog in het kader van 75 jaar bevrijding.

Spiraal van geweld
In de borgkamer draait het om de veranderende houding van de Duitse bezetter en het verzet na de April-meistaking in 1943. De staking speelde in het Westerkwartier een prominente rol. Het ontketende een golf van geweld die vlak voor de bevrijding tot dramatische hoogte kwam. De reeks tragedies begon met de fusillade in Dokkum in januari 1945. De Sicherheitsdienst vermoordde twintig mannen als vergelding voor een verzetsactie. De meeste van hen kwamen uit Groningen en Friesland, zoals de Westerkwartierder Jan Duursma. De persoonlijke verhalen van Westerkwartierders uit deze periode gaan over schuld, angst, terreur, wraak, willekeur, daders en slachtoffers.

‘Wie niet weg is, is gezien’, onderduiken op de zolder
In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Daarbij helpen hun spullen je de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.

Het project op de zolder is geschikt vanaf 10 jaar. Aanmelden is verplicht. De tentoonstellingen zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier.