Op zaterdag 8 juni 2024 tussen 11.00 en 16.30 uur wordt een gratis symposium gewijd aan beeldhouwer Rombout Verhulst.
>>> LET OP: De locatie is gewijzigd van de Remonstrantse Kerk in Groningen naar de Bartholomeüskerk aan de Hoofdstraat 1 in Stedum !
In deze prachtige kerk is het door Rombout Verhulst gemaakte grafmonument van Adriaan Clant te bewonderen. 

Naar de locatie
Stedum is met de trein vanuit Groningen goed bereikbaar. Voor het bijwonen van het symposium kunt u de trein vanaf het hoofdstation Groningen om 10.18 uur nemen, aankomst 10.38 uur in Stedum. Het is 10 minuten lopen van het station naar de kerk (0,8 km).

Per auto gaat u vauit Groningen via de Eemshavenweg, afslag Stedum.

Het symposium is bedoeld voor geïnteresseerden in de praktijk van het beeldhouwen in de 17e eeuw, in het gebruik van de verschillende steensoorten die daarbij werden gebruikt en in de constructie en restauratie van de vele imposante grafmonumenten zoals de graftombes van Maarten Harpertsz. Tromp en Michiel de Ruyter en andere 17e-eeuwse beroemdheden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de opdrachtgevers van deze prachtige monumenten en natuurlijk aan het leven en de werkwijze van Rombout Verhulst.

Over het symposium
De beeldhouwer Rombout Verhulst werd in 1624 geboren. Nu, 400 jaar later, is dat een goede aanleiding om aandacht te besteden aan zijn beeldhouwwerken. Verhulst maakte in de provincie Groningen twee prachtige monumentale grafmonumenten, in de kerk van Midwolde en in de Bartholomeuskerk in Stedum.
Op dit symposium, in de Remonstrantse kerk in Groningen, komen vier deskundigen vertellen over het leven en werk van Verhulst, wie de opdrachtgevers waren, hoe zijn werk tot stand kwam en welke materialen hij gebruikte. En, ook belangrijk voor de generaties na ons, hoe kunnen wij deze kunstwerken in stand houden?

De bijeenkomst is een samenwerking tussen de kerk in Midwolde, de Bartholomeuskerk in Stedum, de Historische Kring Leek e.o. en Museum Nienoord, Borg en Nationaal Rijtuigmuseum. Groninger Kerken stelt zijn locatie voor het symposium beschikbaar.

Programma symposium Rombout Verhulst
• 10:30 Inloop en ontvangst met koffie/thee
• 11.00 Welkom door presentator-gespreksleider Geert Pruiksma
• 11.05 Stefan Glasbergen – Biograaf over het leven en werk van Rombout Verhulst
• 11:50 Tijd voor vragen uit het publiek
• 12.00 Hendrik-Jan Tolboom – Gebruik, beschikbaarheid en toepassing van natuursteen
• 12.45 Tijd voor vragen uit het publiek
• 13.00 Lunch, gelegenheid boeken te kopen en met sprekers in contact te komen
• 13:40 Pier Terwen – Restauratie van grafmonumenten van Rombout Verhulst
• 14.25 Tijd voor vragen uit het publiek
• 14.35 14.45 korte thee/koffie pauze
• 14.45 Wil Tiemes – Drie vrouwelijke adellijke opdrachtgevers
• 15.35 Tijd voor vragen uit het publiek
• 15.45 Afsluiting symposium
• 15.55-16.45 Gelegenheid om wat te drinken, te praten met de sprekers en om verschillende boeken te kopen

Over de sprekers
Stefan Glasbergen, docent lerarenopleiding geschiedenis Hogeschool Amsterdam en auteur van de meest recente biografie over Rombout Verhulst. Stefan neemt ons mee in zijn verhaal over het leven en werk van Rombout Verhulst waarin hij antwoord geeft op onder andere de volgende vragen: waar en bij wie was hij in de leer, hoe kwam hij aan zijn opdrachten, wie waren zijn opdrachtgevers, hoe was de wisselwerking tussen hem en zijn opdrachtgevers, hoe kwam zijn werk tot stand en wat maakte zijn werk zo goed?
Tijdens deze lezing zal duidelijk worden waarom Verhulst als de belangrijkste beeldhouwer uit de tweede helft van de zeventiende-eeuw in de Noordelijke Nederlanden kan worden aangemerkt.
Hendrik Jan Tolboom, natuursteenspecialist bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Rombout Verhulst gebruikte voor het realiseren van veel van zijn werken verschillende soorten marmer: wit marmer uit Italië, rood en zwart marmer uit België. Gesteenten die gebruikt werden omwille van hun kleur en structuur. Het kost vele uren handwerk voordat het beeldhouwwerk deze pracht toont. Daarbij werd gebruik gemaakt van verschillende gereedschappen en technieken, waarover in de lezing een en ander verteld zal worden.
Pier Terwen, kunsthistoricus en beeldhouwwerk restaurator. Wat komt er zoal kijken bij het restaureren van grafmonumenten? Wat zijn de uitdagingen, welke de dilemma’s? Pier Terwen vertelt uitgebreid over zijn ervaringen; hij was onder andere betrokken bij de restauratie van meerdere grafmonumenten van de hand van Rombout Verhulst: Maarten Tromps graftombe in de Oude Kerk in Delft, de epitaaf van Pieter van der Werff in de Hooglandse Kerk in Leiden, het grafmonument van Willem van Liere in Katwijk en het praalgraf van Carel Hieronymus van In- en Kniphuisen in Midwolde. Dankzij vakmensen als Pier Terwen kunnen ook de generaties na ons van deze kunstwerken genieten.
Wil Tiemes, kunsthistoricus en onderzoeker. Zowel Anna van Ewsum, Maria van Reygersbergh als Josina Walburgis van Löwenstein-WertheimRochefort gaven opdracht voor het maken van een grafmonument voor hun overleden echtgenoot (henzelf inbegrepen). Hoewel Anna, Maria en Josina in hun respectievelijke grafmonumenten half opgericht achter hun man liggen, als ‘demi-gisant’, trekken zij de meeste aandacht. Deze ‘opvallende onopvallendheid’ zoals Wil Tiemes het zo treffend noemt, maakt nieuwsgierig. Wat verbond deze
vrouwen? Waarom lieten ze zich op deze wijze afbeelden? Door ons mee te voeren naar hun sociale en culturele milieu hoopt Wil Tiemes deze vragen voor u te beantwoorden

Extra fondsen en gulle gevers maken het mogelijk om het symposium gratis aan te bieden. Wij danken hen allen voor deze geste, want dat maakt deelname van een breder publiek mogelijk. Helaas is niet alles gratis, maar omdat de consumpties ook nog eens worden aangeboden door de Groninger Kerken blijven uw kosten beperkt tot een bedrag van slechts € 10, – voor de lunch. In verband met het bestellen van deze lunches dient u zich wel aan te melden voor het symposium en aan te geven of u hiervan gebruik wilt maken.
Opgeven kan tot 23 mei op romboutverhulst2024@gmail.com. Geef daarbij aan of u gebruik wilt maken van de lunch van € 10,-. Het bedrag kunt u pinnen op 8 juni bij binnenkomst.