Tot 5 maart 2023 toont Museum Nienoord (na een geslaagde zomertentoonstelling) origineel werk met een winters tintje van de Nederlandse kunstenaar Anton Pieck (1895-1987). De wintertentoonstelling begint op 15 oktober en is tot en met 30 oktober te zien op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In november begint de winteropenstelling; het museum is dan alleen op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag open van 12.00 tot 16.30 uur. De tentoonstellingen kwamen tot stand in nauwe samenwerking met het Anton Pieck Museum te Hattem.

Anton Pieck was een veelzijdig en getalenteerd kunstenaar. Hij volgde de avondopleiding tekenen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was jarenlang tekenleraar op een middelbare school in zijn woonplaats Overveen. Hij maakte onder andere vele prachtige etsen en tekeningen, illustreerde bekende boeken en ontwierp het Sprookjesbos in de Efteling en het Autotron in Drunen.

Het geïdealiseerde verleden, vooral de 19-de eeuw, was voor Pieck een grote inspiratiebron voor zijn vele tekeningen en kalenderplaten. Daarnaast observeerde hij graag het leven op de diverse plekken waar hij naartoe reisde. De gedetailleerde werken bevatten veel verborgen humor en nuances zodat er voor de bezoeker altijd wat te ontdekken valt. Pieck reisde graag en veel; door Nederland, door Europa en zelfs in Marokko. Via zijn tekeningen zien we de bijzonderheden van een plaats zoals hij ze daar zag. We zien dorpen en pleinen vol levendigheid en doorleefde gevels. We zien mensen onderweg; sommigen gewichtig en gehaast, anderen zwoegend en toegewijd.

Ze zijn op weg in authentieke voertuigen die Pieck zo treffend en gedetailleerd weergaf. Deze koetsen, karren en sleeën zien we terug in de collectie van Nienoord en zo slaan we een brug tussen de wereld die Pieck heeft opgetekend en het roerende erfgoed dat in Nienoord te bewonderen is, ondersteund door werken uit de collectie van het Anton Pieck Museum te Hattem.