>>>> In verband met de maatregelen rond de bestrijding van het Corona-virus is nog niet bekend wanneer de expositie kan worden geopend voor publiek.<<<<
Museum Nienoord organiseert de tentoonstelling “Anton Heyboer – het vroege werk”. In nauwe samenwerking met Trees en Willy van Kleef werd deze tentoonstelling samengesteld met werk uit een van de belangrijkste privé-collecties van het vroege werk van de Nederlandse beeldend kunstenaar Anton Heyboer, de zogenaamde Twin-collecties.

Topstukken uit privé collectie
Heyboer werd wereldberoemd als schilder en etser uit Nederland. Bij het grote publiek genoot hij ook bekendheid als de excentrieke persoonlijkheid die met meerdere ‘bruiden’ samenwoonde in een kleurrijk complex in Den Ilp (Noord-Holland).
Weinigen weten, dat hij in Drenthe besloot om kunstenaar te worden. Het is bij het oeuvre van Heyboer belangrijk om te duiden dat er sprake is van verschillende periodes/tijdfases. De eerste fase, het vroege werk, gecreëerd in de periode 1950 tot 1965, behoort met de betere werken daaruit tot de nationale en internationale top. De meeste werken uit zijn beginperiode zijn voor de aandachtige kijker een spannende zoektocht. De jaren zestig en zeventig zijn roemrijk voor Heyboer. Hij oogst lof met zijn grafiek en gouaches van naakten, dier- en antropomorfe figuren en is goed voor een blijvende plaats op de nationale en internationale kalender van de kunst. Grote musea als het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, het Haags Gemeentemuseum, het Amsterdams Stedelijk Museum, SFMoMA in San Francisco, The New Orleans Museum of Art, Museum of Fine Arts in Boston, British Museum en Tate Gallery in Londen, Haifa Museum of Art in Israël, MuHKA in Antwerpen, Ohara Museum of Art in Japan, verzamelden zijn werk.
Daarna volgt in het oeuvre een tamelijk lange periode van wisselende kwaliteit. Maar ook daar is met regelmaat sprake van originaliteit en commerciële waarde.

 

 

 

Heyboer als Bn-er
Begin jaren tachtig verbreekt Heyboer de banden met de officiële kunstwereld. Hij trekt zich terug in zijn eigen habitat en gaat leven volgens zijn eigen systeem, in primitieve omstandigheden, ver verwijderd van het algemeen aanvaarde consumptiemaatschappij. Hij en zijn bruiden oogsten er succes mee. De populaire media weten hem te vinden. Hij wordt een mediafenomeen, wellicht tegen wil en dank. De kunstwerken uit deze periode gaan als warme broodjes over de toonbank. Zo kent het grote publiek Anton Heyboer.

 

 

 

Randprogrammering
Naast de vroege werken van Heyboer komen er ook handschriften, originele foto’s en filmmateriaal naar de tentoonstelling. Daarnaast worden Instaprondleidingen verzorgd en voor het voortgezet onderwijs worden er speciale workshops georganiseerd.

 

 

 

Voor actuele informatie en programmering zie www.museumnienoord.nl.

 

 

 

Openingstijden
Vanaf 4 april:
Dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur

 

 

 

Entree
Volwassenen                    € 6,50
Kinderen 8 t/m 12           € 3,50
Kinderen tot 8 jaar         gratis
Museumkaart                  gratis
Groepen > 10                   € 5,50

 

 

 

Bereikbaarheid
Museum Nienoord is goed bereikbaar, het ligt aan de rand van Leek, centraal in Noord-Nederland op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Dichtbij de A7 en slechts 15 minuten rijden vanaf de stad Groningen. Parkeren kan gratis op de ruimte parkeerplaats.

 

 

 

Organisatie
Museum Nienoord
Nienoord1
9351 AC Leek
0594-512260
info@museumnienoord.nl