Van 2 juni t/m 4 oktober 2020 organiseert Museum Nienoord de tentoonstelling ‘EXIST IN ME, het vroege werk van ANTON HEYBOER’. Alle ruim zeventig getoonde werken komen uit de Twin-collectie, een privé verzameling van twee zusters. Deze geldt als een van de belangrijkste particuliere Heyboer-verzamelingen. De meeste werken zijn niet eerder publiekelijk getoond. Ook komen er unieke handschriften, originele foto’s van Nico Koster en filmmateriaal naar Museum Nienoord.
Anton Heyboer (1924-2005) is bij het grote publiek vooral bekend als excentrieke persoonlijkheid, die sinds de 60-er jaren in Den Ilp samenwoont met zijn ‘bruiden’, In 1984 verbreekt hij de banden met de officiële kunst- en galeriewereld. Hij trekt zich terug in zijn eigen habitat en gaat leven volgens zijn eigen systeem, in primitieve omstandigheden, ver verwijderd van de opkomende consumptiemaatschappij. De massa-media richten zich vooral op zijn verschijning.
Als kunstenaar is Heyboer een van de meest bewonderde 20e eeuwse schilders en etsers uit Nederland. De internationale musea verzamelen vooral werk uit zijn eerste fase, of later werk waarin hij hierop teruggrijpt. Het bevindt zich in toonaangevende collecties als het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, het Haags Gemeentemuseum, het Amsterdams Stedelijk Museum, SFMoMA in San Francisco, The New Orleans Museum of Art, Museum of Fine Arts in Boston, British Museum en Tate Gallery in Londen, Haifa Museum of Art in Israël, MuHKA in Antwerpen, Ohara Museum of Art in Japan. Weinigen weten, dat hij in Drenthe besloot om kunstenaar te worden. De tentoonstelling bij zijn 15-jarig overlijden is mede om die reden in het Noordoosten van Nederland. Ook Museum Nienoord kiest vooral vroeg werk.

Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerd boek over het werk van Heyboer verschenen, met mooie verhalen en foto’s.
 

Bestel hier digitaal uw toegangskaart voor Museum Nienoord.

ACTIVITEITEN

Instaprondleidingen verzorgd door Trees en Willy van Kleef, de bruikleengeefsters van de Twin-collectie.
Normale entreeprijs, de deelname is verder gratis. Vooraf aanmelden is echter verplicht en vol = vol.
Deze rondleidingen zijn op:
Zaterdag 11 juli om 14.00 uur (VOL)
Zondag 12 juli om 13.30 (VOL) en 15.00 uur (VOL)
Zondag 9 augustus om 13.30 uur en 15.00 uur
Zondag  23 augustus om 13.00 uur en 14.30 uur (VERVALLEN WEGENS ZIEKTE)
Zondag 6 september om 13.30 uur en 15.00 uur
Opgave via info@museumnienoord.nl

Workshop “Heyboer aan de keukentafel”
Leer (nep)etsen in twee uur, door kunstenares Carmen Schilstra.
Zondag 6 september van 14.00 tot 16.00 uur.
Kosten € 15,00 incl. een bezoek aan de tentoonstelling
Opgave niet meer mogelijk  (VOL)

Voor actuele informatie en programmering zie www.museumnienoord.nl.

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur 

Entree
Volwassenen               € 6,50
Kinderen 8 t/m 12      € 3,50
Kinderen tot 8 jaar     gratis
Museumkaart             gratis
Groepen > 10              € 5,50 

Bereikbaarheid
Museum Nienoord is goed bereikbaar, het ligt aan de rand van Leek, centraal in Noord-Nederland op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Dichtbij de A7 en slechts 15 minuten rijden vanaf de stad Groningen. En u kunt gratis parkeren op onze ruime parkeerplaats. 

Organisatie
Museum Nienoord
Nienoord 1
9351 AC Leek
Telefoon 0594-51 22 60
info@museumnienoord.nl